Altres tèxtils

Chakla: Son uns penjadors de paret tradicionals, fets a Guajarat. Solen ser brodats amb seda sobre una base de cotó. Normalent tenen el voltants emmarcats amb unes franges amb motiu geomètrics repetits. Normalment els dissenys son geomètrics, amb flors i animals, i de vegades poden tenir brodats amb miralls.

Exemple de Chakla de Gujarat, a l’est de la Índia, de principis del sXX. Wikipedia



Pulkhari: És un teixit brodat a mà sobre un Khaddar (teixit llis de cotó). Forma part de l’aixovar de la núvia que el comença a brodar amb la tècnica del pulkhari, que li ha ensenyat la seva mare des de molt petita. Cada família té les seus propis dissenys. Més endavant s’ajunten dos o tres pulkharis per crear el shawl, que és una peça de roba rectangular que es col•loca sobre l’espatlla, envoltant el cos, i de vegades cobrint també el cap.


Exemple de Pulkhari (http://www.theenglishmall.com/) i retrat d’una noia amb shawl (www.odisea2008.com/)



Toran: És una peça decorativa per les portes, normalment està decorada amb flors i fulles de mango, o amb cordes per anusar-ho a la porta. Forma part de la cultura tradicional hindú sol ser de molts colors, y normalment s’hi representen animals, flors o inclús persones i Déus. Es sol utilitzar per celebrar el Pooja, que es un culte hindú.

Exemples de Toran




KAGALA: Son uns tapissos que solen ser d’ant i al damunt porten brodats en relleu, normalment omplerts de cotó que els hi dona una textura amb molt gruix. A part van brodats amb fils d’or i de plata.

Exemple de Kagala




KANTHAS: Es confeccionen amb varies capes de robes usades procedents dels dhotis o dels saris, cosits normalment amb fil blanc, fent un efecte d’encoixinat. Quan es vol crear un disseny a alguna determinada zona, es perfilen els dibuixos en negre amb punt de cadeneta, i després s’emplena amb hilvans de diferent color. Els motius inclouen animals, flors, artistes de circ, escenes rurals, personatges històrics etc.

Exemples de Khantas del s.XIX  www.gurusadaymuseum.org/col_textiles.html



Tendals i veles: A Rajastàn i Gujara, és costum transportar a la núvia a la casa del seu futur marit en un carro portat per bous que va tot cobert de teixits amb brodats i labors aplicades. Sobre la carretera s’instal•la una tenda per ocultar a la núvia dels ulls dels curiosos.
Carro de bous portant a una núvia
Fragment de tendal d’un carro de bous. Del llibre Textiles del mundo