Vestimenta tradicional

FALDILLES BANJARA: Fetes a mà per les dones de la tribu dels Banjara a Rajastàn. Tenen una cintura molt ampla brodada amb miralls, i la resta de la faldilla està decorada amb brodats i tèxtils aplicats del sud de la India. També poden tenir closques de mar, monedes, contes o cascabells.

Exemple de faldilla Banjara www.aprendedanzatribal.com/faldas.html



SARI: És el vestit tradicional usat per les dones de la Índia, segons la zona té diferents noms com seere en idioma canarès, cheera, en idioma telegú i podavai en idioma tamil.

És una peça molt antiga ja mencionada en els antics textos vèdics i que no ha passat de moda de fa més de 5000 anys. Molt colorits i fets de seda o cotó. Es tracta d’un rectangle de teixit que sol mesurar de 5 a 6 metres de llarga i 1,20 metres d’ample. Es sol portar amb una brusa a sota, i en alguns casos, especialment les dones més modernes, també porten una faldilla llarga anomenada peikot. Al ser una peça de roba molt senzilla, el teixit està molt treballat, i es sol combinar amb accessoris de major complexitat.

Sortint de la moda cotidiana tradicional, les núvies vesteixen de color vermell o rosa, a diferència d’altres cultures, mai no vesteixen de blanc. Així com l’ús de la moda d’altres llocs està condicionada a factors com el clima, a la Índia també influeix la casta, no en el tipus de confecció, però sí en els materials i ornaments.


Il•lustració de la col•locació d’un sari http://www.bookcase.com/
Dona col•locant-se un sari.         http://viajealaindia.es/


Salwars: Tipo de pantaló ampli de seda que s’utilitza per les dones en certes regions de la Índia amb una túnica al damunt, que originalment estava reservada als homes. És una vestimenta típica de les zones muntanyoses del nord, i més còmode que el sari tradicional.

Per homes és més comú anomenar-los dhoti, que és típic de la Vall del Ganges i de Bengala. És una peça que sol mesurar uns 5 metres de llarg, de color blanc o cru, i s’enrotlla al voltant de la cintura, i s’uneix passant-lo pel mig de les cames. Els homes a part, per influència de presència islàmica, a partir del segle XII, utilitzen el turbant i una túnica llarga denominada kurta. De la mateixa manera per influència dels mongols, s’utilitza una casaca lligada a la cintura que s’anomena jama, i que a la part de baix es combina amb el pajama que és un pantaló.



VEL: Les dones solen cobrir els seus cabells amb un vel, i solen portar pintat uun punt vermell al mig de les celles, lloc associat amb el tercer ull, centre de la intuïció i la concentració metafísica, que simbolitza la font de la vida i l’energia. De totes maneres la seva presència denota també l’estat civil d’una dona soltera o casada, però les vídues no el porten.

Exemple de Dhoti masculí. www.laguia2000.com/india